1. juni 2022

I dag kan du gøre forsvarsforbeholdet til fortid

Af Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal

Slutspurten er for alvor sat ind. I dag kridter flere millioner danskere skoene og går ned i gymnastiksale over hele landet for at tage stilling til forsvarsforbeholdet. JA eller NEJ. Det er spørgsmålet. Men der er faktisk en rigtig positiv nyhed: Din stemme betyder nemlig i den grad noget. Vil du være med til at gøre forsvarsforbeholdet til fortid, så er det altså bare med at komme ned at stemme.

Først en disclaimer: Jeg har selv brevstemt allerede. Det blev et rungende klart ”JA”. Sikkerhed og tryghed i Europa kommer nemlig ikke af sig selv. Vi har brug for både EU og NATO til at sikre tryghed. Ikke mindst i en tid med en aggressiv og utilregnelig Putin. Ligesom vi ved at afskaffe forsvarsforbeholdet får mulighed for at tage del i EU’s indsatser for at bekæmpe alt fra pirater til cyberkriminalitet. Det kan vi desværre ikke i dag. Vi er nemlig det eneste EU-land med et forsvarsforbehold. Selv neutrale lande som Irland, Østrig, Finland og Sverige har ikke et forsvarsforbehold. De ved nemlig godt, at de ikke kan blive tvunget til at deltage i EU-missioner, de ikke ønsker. For det står jo med flammeskrift i EU-traktatens artikel 42, at al deltagelse er frivillig. Og at beslutninger bliver truffet med enstemmighed. Det kan vi blive en del af ved at sige JA.

Sikkerhed og tryghed kommer altså ikke af sig selv. Men et ”JA” kommer bestemt heller ikke af sig selv. Kig bare i historiebøgerne. Da Danmark stemte sig ind i EF for nærmest nøjagtig 50 år siden, var det med en helt overvældende stemmeprocent. Mere end 9 ud af 10 danskere var nede for at sætte krydset – og heldigvis var næsten to ud af tre stemmer på et ”JA”. Det gav os et meget klart rygstød til at gå ind i EU-samarbejdet. Siden har stemmeprocenten svinget en hel del. Afstemningen om Euroen i år 2000 fik også danskerne til at valfarte i hobetal til stemmeurnerne, og 87 procent af danskerne stemte et knebent ”nej” hjem. Patentafstemningen i 2014 fik kun sølle 55 procent af danskerne ned til stemmeboksen – altså lidt mere end hver anden dansker. Det på trods af at afstemningen lå samtidig med et valg til Europa-Parlamentet.

Vi har ved de seneste valg både i Danmark og internationalt set, at meningsmålingerne ikke altid har ramt plet på valgdagen. Målingerne fra Epinion, Gallup, Voxmeter og Megafon tyder alle på god opbakning til JA-siden. Men skal det omsætte sig til et samlet JA, så skal vi have alle gode kræfter op af sofaen og ned i stemmeboksen.

Er man i tvivl, skal man bare lede tankerne hen på temaet, vi stemmer om. For forsvarsforbeholdet var næppe blevet til virkelighed, hvis ikke vi havde forkastet Maastricht-traktaten ved folkeafstemningen i 1992. Dengang vandt NEJ-siden med knebne 50,7 procent mod 49,3 procent. Altså nærmest et maraton afgjort helt ned på milimeteren – ja, næsten afgjort på målfoto. Men hver sjette dansker blev faktisk hjemme på sofaen. Her kunne vi på JA-siden i den grad godt have brugt, at par tusinde positive sofavælgere havde benyttet chancen til at stemme.

Historiebogen taler altså sit klare sprog. Det er bare med at komme ned at stemme i dag. For mit vedkommende blev det et klart ”JA”. Men uanset hvad du stemmer – så rigtig god valgdag!

Relateret til det du læser ...