Cybersikkerhed

Et forsvar uden forbehold og en styrkelse af Danmarks sikkerhed gennem tættere gensidigt samarbejde.

En afskaffelse af forsvarsforbeholdet skaber mere tryghed i Danmark

Danmark må og skal være del af et fælles europæisk forsvar i cyberspace. Digital sikkerhed kender ingen grænser.

Sikkerhed i cyberspace ses som værende det femte område for forsvar, hvilket er lige så vigtigt for militære operationer på landjorden, havet, luftrummet og rummet. Det er et område, der omfatter alt fra informations- og telekommunikationsnet, infrastruktur, data der understøtter computersystemer, processorer og kontrol- og styreenheder.

Sektorer som transport, energi, sundhed og finans bliver stadig mere afhængige af digitale teknologier for at kunne udføre deres kerneopgaver. Selv om digitaliseringen giver nye muligheder og løsninger på mange af de udfordringer, som Europa står over for, så udsætter den også samfundet for et stigende antal af cybertrusler.

Der er i dag et stigende antal af cyberangreb og generelt cyberkriminalitet i hele Europa. Denne tendens ser ud til at stige yderligere i fremtiden, da 22,3 milliarder enheder på globalt plan forventes at blive forbundet til tingenes internet inden udgangen af 2024.

På EU-plan samarbejdes der om forsvar i cyberspace gennem de aktiviteter, som Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) udfører, i samarbejde med EU's Agentur for Cybersikkerhed og Europol. EDA støtter EU-medlemslande, som er en del af forsvarssamarbejdet i opbygningen af en militær cyberforsvarsarbejdsstyrke, hvilket sikrer, at en proaktiv og reaktiv cyberforsvarsteknologi er til rådighed.
EU har udarbejdet en strategi for cybersikkerhed, som Kommissionen og EU’s Udenrigstjeneste vedtog i december 2020. 

Den har til hensigt at styrke: 
- Koordinationen af cyberforsvar
- Samarbejde og opbygning af cyberforsvarskapacitet

Danmark skal i den nære fremtid være meget mere udrustet til at håndtere udenlandsk overvågning gennem IT-teknologi, digitale angreb på infrastruktur samt forsøg på destabilisering gennem brug af online hadkampagner og fake-news, er nogle af de trusler vi kan forvente vil øges i de kommende år. Dette sikres bedst muligt gennem et samarbejde i EU.

Rosenørns allé 35, 1. th. 1970, Frederiksberg C.
Tlf. +45 33 141 141
E-mail: europabevaegelsen@europabevaegelsen.dk
Har modtaget tilskud fra
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram