11. maj 2022

Sikkerhedspolitik er mere end forsvar

Martin Lidegaard, MF (RV) og formand for Udenrigspolitisk Nævn & Fhv. Udenrigsminister

Sikkerhedspolitik er mere end krudt og kugler. Sikkerhed handler også om handelspolitik, energipolitik, udviklingsbistand, migrationspolitik, cyber og klima. Men det hele skal tænkes sammen, og derfor skal vi af med det forsvarsforbehold

Sikkerhedspolitik er en myriade af ting. Det er fx afgørende for vores samfund at have adgang til energi, og det er i høj grad sikkerhedspolitik, hvor vi får den fra. Det er også bydende nødvendigt, at vi får taget fat og sat tryk på den grønne omstilling, for klimakrisen er måske den mest påtrængende sikkerhedstrussel af alle. Store dele af vores kritiske infrastruktur er også afgørende for vores samfund, og derfor er vi så optagede af it-sikkerhed og cyberangreb, ligesom vores forsyning af fødevarer og ressourcer er essentiel. Ukontrollabel migration kan også ryste vores samfund og skabe intern splid. Endelig er handelspolitik i den grad også sikkerhedspolitik, som Ukrainekrisen endnu engang har understreget. Og så handler sikkerhed selvfølgelig også om vores fælles forsvar.

Alt sammen understreger, hvor meget der ligger under betegnelsen ”sikkerhedspolitik”. Sikkerhedspolitik er en paraply af forskellige indsatser. Og det er netop derfor EU har en unik rolle på den sikkerhedspolitisk bane. EU har netop muligheden og evnerne til at tænke indsatserne på tværs. EU har mulighed for at skrue på handelspolitikken samtidig med at vi også skruer på udviklingsbistanden og energipolitikken. EU kan kombinere ”hårde” militære indsatser for at stabilisere en region med ”bløde” indsatser, der fremmer livsvilkårene for den civile befolkning. Derfor er det også så essentielt for Danmarks sikkerhed at kunne være med på alle områder i EU, også forsvarspolitikken. Ligesom det er skørt, at Danmark i dag frivilligt afstår fra at være med med til at sætte retningen for hele den sikkerhedspolitiske kurs.

Derfor anbefaler vi i Radikale Venstre, at man stemmer ja d. 1. juni til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Vi skal ikke fortsætte med at være det eneste EU land, der vender de andre lande ryggen, når det gælder vores fælles sikkerhed og forsvar. Vi skal tage ansvar og være med til at sætte retningen for EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik. Verden kalder på tværgående indsatser og internationalt samarbejde for at bekæmpe Putin. Selvfølgelig skal Danmark være med til det. Uden forbehold.

Relateret til det du læser ...